Har man rätten till sin egen död?

Jag går runt och mumlar på denna fråga ganska ofta för tillfället. Hur fungerar det egentligen?

Det är så att vi just nu i skolan håller på med grupparbeten och jag samt två klasskompisar valde att arbeta med just dödshjälp och om det bör vara tillåtet eller inte.

Det är en rättigthet att leva, alla har rätten att få leva sitt egna liv, men borde man inte då också ha rätt till sin egna död? När man sedan är 80 år, lider av cancer och inväntar döden, kan man inte själv få säga att ''nu vill jag dö, jag orkar inte mer'' och då få en överdos av smärtstillande så att hjärtat slutar slå? Istället är du då tvungen att ligga där och långsamt invänta döden då det är läkarnas plikt att rädda liv och inte ta liv. Men vad är rätt och fel i denna fråga egentligen?

Vad är det för liv att leva när man behöver ständig hjälp, kanske in och ut på sjukhus och helt enkelt behöver hjälp för att leva? Vad lever man för då egentligen? För andra? För att det helt plötsligt är en skyldighet att leva? Självmord är olagligt, du begår ett brott om du tar DITT EGNA liv. Du bestämmer alltså inte om du ska leva eller dö utan är rent utsagt tvingad. Men fortfarande anses det vara en rättighet att leva och inte skyldighet?

Sen går detta att diskutera hur mycket som helst, säg att jag ligger i koma och kommer aldrig kunna andas utan slangar osv. Jag är stenrik och min man sitter bredvid min dödsbädd. Ska han då få lov att säga '' Hon skulle inte vilja leva såhär, stäng av maskinen som håller henne vid liv''.
1. Det kan ju vara så att han bryr sig om min vilja, men måste det vara så?
2. Tänk om det är så att han bara vill åt mina pengar och innerst inne vet om att jag skulle kämpat tills mitt sista andetag?

Om du skulle kunna bestämma själv att ''nu vill jag dö'', vem ska utföra det? läkarna? privat?
NÄR har du rätt att bestämma dig för att du inte längre vill leva? När du är 13 och less på livet? Du orkar verkligen inte och du vill bara försvinna?

Jag tycker att man som ska få lov att bestämma själv om man vill dö eller inte. Självmord (tycker jag) är helt klart patetiskt och absurt, men dom gör det inte bara för att retas. Jag har vänner som gått förlorade, jag har bekanta som tagit sina liv och man läser konstant om det i tidningar, på nätet och ja, lite här och var.
Självmord, man flyr från sina egna problem och bekymmer men orsakar andra smärta. Lite som att lägga över problemen på någon annan.
Men tänker vi på en gammal människa, som liksom inte klarar sig själv, är sjuk eller mår dåligt. Som har gjort sitt här i livet... Ska personen verkligen TVINGAS att fortsätta leva eller istället få somna in lugnt?

OBS, känslig video psykiskt sätt.Här berättar Christina att hon verkligen inte vill leva längre, men känner sig tvingad till det. Hon vill dö, men får inte.

Detta sägs i videon.

''
Kan du berätta för mig varför du inte vill leva längre?
Därför att jag tycker att jag har kommit till den åldern att lämna dethär livet som inte är ett liv utan ett fängelse. Jag kan inte sköta mig själv så som jag vill göra och jag kan inte laga mat som man brukade göra utan jag äter kall mat ifrån affären.

Hur känns det att vara tvungen att leva när du inte vill?
Det är en plåga. Dag som natt. Det är en ständig plåga, för jag kan inte göra det jag älskar. Jag kan inte röra mig utomhus som andra människor för mina ben orkar inte.

-
Alla syskon är döda nu, den yngsta systern dog förra året. Minnena som lever kvar är framförallt från tiden i usa då hon bland annat målade och var medlem i en konstförening.
Christina är frisk förutom att knäna gör ont. Men nu tycker hon att livet är dags att ta slut. Hon vill själv ha rätten att bestämma om hon ska dö eller inte.

Vad tycker du om att man inte kan få dödshjälp i Sverige?
Jag tycker att det är ren dumhet. Ignorans. Dem vet inte bättre och har inte tillräcklig kunskap.

Är du inte rädd för att dö?
Rädd? Nej flicka lilla, det är en välsignelse att få dö. Det är en välsignelse, en lättnad, att få dö.
Att få leva såhär är rena rama pinan.

''

Jag blir rörd av den videon. Ska det vara såhär? Är livet en skyldighet trots allt? Man har rättigheten att leva, då tycker jag också man ska ha rättigheten att dö.

Vad tycker ni? Tror ni man kan göra en skillnad? Folk måste öppna ögonen för sånthär, se vad som pågår och försöka sprida! Vi måste försöka göra skillnad.


Kommentarer
alva

Jag är väldigt kluven i den här frågan, det är både att man måste tänka på att säger man att man ska få dödshjälp ska alla få det på samma villkor.. Men samtidigt, är man förlamad i hela kroppen, är det bara att plåga någon att det personen inte får dö när h*n vill...

2012-03-13 @ 18:41:07
URL: http://alvadrommar.wordpress.com/
Kim

Lite töntigt det här. Menar inte att ditt inlägg är töntigt utan lagen.

Vad ska dom göra om man tar självmord? Straffa den döda med fängelse?Alltså jag förstår inte problemet, det finns flera miljoner saker man kan göra för att dö. Om hon i videon verkligen vill dö, då hade hon tagit livet av sig för länge sen, att hon inte gör det betyder att det finns en del av henne som vill leva.

2012-03-13 @ 21:36:03


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

BreakitDown

FIGHT TO FINISH WHAT YOU STARTED. NEVER LET THE FEAR OF STRIKING OUT KEEP YOU FROM PLAYING THE GAME!

RSS 2.0